lördag 11 maj 2013

"Fingers"-tårta

Efter släktkalas i dagarna två så är nu lillebror färdigfirad för detta år. Kalasandet har en tendens att dra ut över flera veckor när man ska hinna med både barnkalas, släkt och familj.

Till släktkalaset bad lillebror om en tårta med choklad, vaniljkräm och jordgubbar. Resultatet blev en tårta på vaniljbottnar med chokladbollsfylllning och glasscreme, spacklad med grädde och toppad med jordgubbar och chokladfingrar.



Chokladbollsfyllning
(a la Sockerrus - med något modifierade mått)
(Lagom till 1 fyllningslager à 24 cm botten)

100 gram smält smör
3 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver (el 2 tsk vaniljsocker)
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe (jag tog vatten eftersom vi inte gillar kaffe)
1.25 dl vaniljkräm gjord på marsanpulver
1.25 dl vispad grädde
ca 1 dl kokos

Gör så här:
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe/vatten. Vispa tills allt är väl blandat. I en annan skål förbered 1.25 dl vaniljkräm och vispa grädde i en annan. Med hjälp av en slev, blanda nu ihop alla 3 skålarna. Vill du ha fyllningen lite lösare så öka på vaniljkräm och grädde. 
Bred ut fyllningen på en tårtbotten och strö över kokos.
Glasscreme  
(Räcker till ca 1 lager)

2-3 dl grädde
2-3 dl vaniljkräm (exempelvis marsankräm gjord på pulver)

Gör så här: 
Gör i ordning vaniljkrämen och ställ i kylskåpet. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispa lite till, annars är den klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar