måndag 16 september 2013

Kantarell- och västerbottenostpaj

Finns det något godare än västerbottenostpaj till kräftor. Och att dessutom ha kantareller i. Verkligen en win-win.

I lördags eftermiddag så slängde jag ihop en paj att ta med till kvartersfesten. Tillsammans med nyskalade Hjälmarkräftor och lite sallad så var den verkligen en njutning. Tyvärr hade jag inte plockat kantarellerna själv denna gång, men det finns ju som tur är i affären också. Det bästa av allt är att det bara är jag som gillar västerbottenostpaj i familjen, så nu finns det flera matlådor i frysen som bara väntas på att ätas upp.


Kantarell- och västerbottenostpaj 
(a la Per Morberg)

Pajdeg
150 gram smör
4 dl mjöl
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt

Fyllning
1l färska kantareller
2 gula lökar
4 ägg
1,5 dl crème fraîche eller gräddfil
1,5 dl västerbottenost
1 dl hackad gräslök
peppar

Gör så här:
1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
2. Forma degen till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter
3. Sätt ugnen på 200 grader, kavla ut pajdegen så att den täcker botten och kanterna på pajformen.
Förgrädda i 10-15 min
4. Bryn delade kantareller och den hackade löken gyllenbrun
5. Vispa äggen lätt, blanda ner crème fraîche/gräddfil, kantareller, lök, riven västerbottenost samt gräslök.
6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
7. Grädda i ugnen i 175-200 grader i 15-20 minuter tills äggstanningen stelnat
8. Garnera med nyhackad gräslök

1 kommentar: