onsdag 16 oktober 2013

Budapeststubbe

Budapest - it is a keeper!

I helgen firade vi mannen som haft födelsedag. Jag har länge velat baka en budapestrulle och då mannen gillar maräng så kändes det som ett bra val. Dock var jag lite nervös innan om jag skulle klara av att rulla marängen utan att få den att spricka sönder totalt och huruvida jag skulle göra botten lång eller bred för att få bästa resultat. Dessutom funderade jag över om jag skulle ha kakao i den för att få en chokladig smak på den eller inte.

Men resultatet blev kanon. Alltså åh vad god den blev. Riktigt, riktigt smarrig.
Nu så här i efterhand så var det egentligen inte så svårt. Det kritiska momentet för mig var när jag skulle vända marängen för att ta bort bakplåtspappret. Att rulla gick bra och tipset för att kunna göra det relativt lätt är nog att nog att spritsa marängen i långa strängar bredvid varandra och att ha i lagom mycket fyllning.


Budapeststubbe
(ca 8 personer)

Botten: 
6 äggvitor
3 dl socker
1 påse marsanpulver
100 gram fint hackade hasselnötter
2 msk kakao
1 msk mjöl

Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 dl hallon

Gör så här:
Vispa äggvitorna hårt till ett fast skum. 
Blanda socker och marsanpulver och vänd ner i skummet. 
Hacka eller mixa hasselnötterna och blanda dem med mjöl och kako. Vänd försiktigt ner nötblandningen i smeten. 
Smöra och mjöla ett bakplåtspapper (så att botten lättare ska lossna från pappret efter grävning)
Fyll en sprits med en tjock tyll och spritsa ut smeten på bakplåtspapperet från ena långsidan till den andra (fyll inte riktigt hela längden på plåten). 
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 18-20 minuter. 
Vänd upp botten på ett bakplåtspapper när den har kallnat något och dra loss bakplåtspappret som botten har gräddats på. 
Låt svalna.

Vispa grädden och bred den över botten. 
Placera ut de avrunna hallonen.
Rulla tårtan utmed spritsningen. 
Garnera med florsocker och smält choklad.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Så roligt att hitta din blogg!
    Roligt att se pojkarna, så stora de blivit och vad fina de är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det var länge sedan. Hoppas allt är fint med dig och de dina!
      Kram

      Radera