söndag 9 februari 2014

Chokladbollar - bäst i test!

Då det finns hur många olika recept på chokladbollar som helst så gjorde vi i veckan chokladbollens "Bäst i Test". Vi bakade tre olika chokladbollsrecept på traditionella chokladbollar, havrebollar och delicatobollar för att därefter testa vilket recept som egentligen är godast.

Och resultatet? Av de fyra testpersoner som bor i detta hushåll så tyckte två av oss bäst om havrebollarna, en om delicatobollarna och en gav de traditionella chokladbollarna högst betyg. Så här i efterhand kan nog sägas att testpersonerna borde ha varit betydligt fler för att få fram ett mer vetenskapligt resultat ;-).


Från vänster: havrebollar, chokladbollar & delicatobollar. 

Havrebollar
6 dl havregryn
0,75 dl O'boy
0,5 msk vaniljsocker
1,75 dl socker
200 gram rumsvarmt smör
0,75 dl mjölk
kokos

Gör så här: 
1. Blanda alla torra ingredienser och blanda om.
2. Dela smöret i mindre bitar och blanda ner i skålen
3. Tillsätt lite mjölk i taget
4. Vispa med elvisp i minst 10 minuter.
5. Ställ in smeten i kylskåpet en stund tills den går att rulla.
6. Rulla till bollar i kokos.

Chokladbollar
100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten (el kallt kaffe)

Gör så här: 
1. Blanda samtliga ingredienser till en smet
2. Forma bollar och rulla i kokos eller pärlsocker

Delicatobollar
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 msk vatten (el kaffe)
25 gram smält ljus choklad
1,5 tsk kako
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn

100 gram smält choklad

Gör så här:
1. Vispa smör och florsocker med en elvisp.
2. Tillsätt vatten och vispa tills det blandas.
3. Vispa i kako, vaniljsocker och havregryn. Vispa till en fin smet.
4. Smält chokladen och häll sedan ner den i smeten.
5. Vispa tills allt är ordentligt blandat och ställ i kylen en halvtimme.
6. Rulla till bollar och ställ därefter i frysen en halvtimme.
7. Avsluta med att rulla bollarna i smält choklad och kokos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar