måndag 17 mars 2014

Chokladballonger


Ett missat knytkalas på förskolan och en mindre glad son var uppkomsten till dessa chokladskålar. För att mildra förlusten av det missade kalaset så lovade jag att vi skulle ha vårt eget knytkalas dagen efter hemma på vardagsrumsgolvet. När fredagen kom så hade jag väl egentligen inte riktigt tänkt ut vad som skulle serveras men jag ville ändå göra något extra som vi normalt inte har till vardags, men som ändå går hem hos barnen. Valet föll till sist på marängsviss i hemgjorda chokladskålar. Och ja, självklart åt vi dessa sittandes på golvet.

För att göra skålarna behövs egentligen bara ballonger, choklad och en nål. En lagom storlek på ballong är små vattenballonger. Vill man ha större skålar så får man helt enkelt ta en större ballong. Blås upp ballongen till önskad storlek, men inte så att den blir helt full med luft då den blir väldigt ömtålig då. Man kan använda i stort sett vilken choklad som helst men välj gärna en god då skålen är till för att ätas upp. Jag använde mig av mörk och ljus choklad från Odense som jag blandade vid smältningen. Det är också bra att låta chokladen svalna något efter den smält innan man doppar ner ballongen i den då ballongen är känslig för värme. För att få skålen att stå stadigt så klickar man ut ca 1 msk choklad på ett bakplåtspapper och ställer ballongen där på innan man låter den stelna i kylen.

Ett tips att tänka på då skålen ska bli fri från ballongen är att man använder sig av en nål som man försiktigt sticker in i ballongens översta del (där det är lite tjockare ballong) för att på så sätt pysa ur luften. Klipper man eller sticker hål mitt i kan ballongen smälla och då går skålen lätt sönder. 
Gör så här: 
1. Blås upp vattenballonger
2. Smält choklad (mängd beroende på antal ballonger)
3. Låt chokladen svalna något
4. Doppa ballongen i chokladen
5. Häll ca 1 msk choklad på ett bakplåtspapper som du ställer den doppade ballongen på
5. Låt stelna i kylskåp
6. Stick hål på ballongen med hjälp av en nål så att luften pyser ur ballongenLika elegant som man kan välja att fylla chokladskålen till en efterrätt efter en god middag så kan man såklart ställa fram glass, grädde, strössel, chokladsås och marshmallows för att låta barnen göra sin egen skål på ett barnkalas eller annat partaj. Det gjorde vi!


För fler tips och idéer, följ gärna bloggen på Bloglovin :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar