måndag 28 april 2014

Butterkaka

Butterkaka, hur gott är inte det? Och faktiskt inte alls svårt att baka heller. En bullsats, lite kryddor, lite vaniljkräm och ta-da - ett vinnande koncept.

Receptet räcker till två butterkakor i en ca 24-26 cm stor form. Jag hade inte två lika stora formar så jag gjorde tre butterkakor. En större och två mindre. Det gick precis lika bra. Knåda degen länge så blir butterkakan väldigt luftig och ta ut ur ugnen när kakan är lite lagom brun, då är den klar.

Lycka till!



Butterkaka
(2 stycken)

Deg
50 gram jäst
150 gram smör
4 dl mjölk
0,5 tsk salt
1,5 msk kardemumma
1 dl socker
2 st ägg
12-13 dl vetemjöl

Fyllning
100 gram smör
2 msk malen kanel
1,25 dl socker

Vaniljkräm
3 dl mjölk
7,5 msk marsanpulver

1 ägg till pensling

Gör så här:
Degen
1. Smula ner jästen i en bunke
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm degspadet till 37 grader.
3. Rör ut jästen med lite av degspadet
4. Tillsätt resten av degspadet, salt, kardemumma, socker, ägg och 8 dl av mjölet.
5. Arbeta degen smidig.
6. Jäs degen övertäckt i ca 40 minuter.

Vaniljkräm
1. Blanda mjölk och marsanpulver
2. Ställ i kylskåp

Fyllning
1. Rör smör, kanel och socker poröst.

Utbakning
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Arbeta i resten av mjölet i degen, spara ca 1 dl till utbakningen.
3. Ta upp degen ur bunken och knåda.
4. Dela degen i två delar
5. Kavla ut till två rektangulära kakor.
6. Bred på fyllningen jämt över degen.
7. Rulla samman degen från långsidan. Skär rullen i ca 3-4 cm breda bitar.
8. Ställ bitarna glest med snittytan uppåt i en smord rund form med löstagbar kant (ca 24-26 cm i diameter).
9. Låt kakan jäsa övertäckt i ca 30 minuter

-----

10. Gör ett hål i mitten av varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg
12. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-35 minuter
13. Låt svalna något.
14. Lossa kanten innan kakan kallnat helt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar