torsdag 24 april 2014

Vaniljcupcakes med smörkolafyllning

Sött möter salt. Havssaltet skapar en riktig udd i smaken då den blandas med allt det söta. Smörkolasåsen som jag hittade recept på här är så gudomligt god och kan användas till mycket annat, t ex till topping till vaniljglass. But be aware, när du brynt sockret och häller i grädden kan hela smeten stelna, och jag kan säga att det gjorde jag också, tills jag läste i receptet att det är ok och att det reder upp sig om man fortsätter koka.

Så ta det lugnt när du kokar såsen och ta det lugnt när du toppar med saltet så det inte tar över hela smaken.




Vaniljcupcakes med smörkolafyllning
(ca 12-14 stycken)

Cupcakes
150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl mjölk

Smörkolafyllning
1 3/4 dl socker
2 1/3 dl grädde
25 gram smör

Frosting
2-3 dl vispgrädde
Havssalt

Gör så här: 

Cupcakes
1. Smält smöret och vispa detta med strösockret.
2. Blanda ner äggen, ett i taget och fortsätt vispa tills blandningen är vit och fluffig.
3. Rör ner mjölk och vaniljsocker i smeten.
4. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd slutligen ner detta i smeten tills den är slät.
5. Fyll formarna till drygt hälften och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills de har en gyllenbrun yta och inte är kladdiga inuti.
6. Låt svalna på galler.


Smörkolafyllning
1. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, och först då rör du om i sockret. Låt sockret smälta tills det har ungefär samma utseende som mörkare bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan plattan till medel. Få inte panik (det fick jag ;-)) om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätt bara värma och röra tills dess att klumparna löst upp sig och kolan har börjat koka.
2. Låt koka i ca 5-7 minuter. Hur länge kolan ska koka beror på hur lös du vill ha kolasåsen. Dra kastrullen från plattan och låt sedan svalna i rumstemperatur.

Frosting
1. Vispa grädden på medelhastighet.
2. Spritsa med rund tyll (ca 1.5 cm)
3. Ringla smörkolasås över grädden
4. Toppa med en liten nypa havssalt.

Recepten på cupcakes och smörkolasåsen kommer från Made by mary.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar