måndag 28 april 2014

Butterkaka

Butterkaka, hur gott är inte det? Och faktiskt inte alls svårt att baka heller. En bullsats, lite kryddor, lite vaniljkräm och ta-da - ett vinnande koncept.

Receptet räcker till två butterkakor i en ca 24-26 cm stor form. Jag hade inte två lika stora formar så jag gjorde tre butterkakor. En större och två mindre. Det gick precis lika bra. Knåda degen länge så blir butterkakan väldigt luftig och ta ut ur ugnen när kakan är lite lagom brun, då är den klar.

Lycka till!



Butterkaka
(2 stycken)

Deg
50 gram jäst
150 gram smör
4 dl mjölk
0,5 tsk salt
1,5 msk kardemumma
1 dl socker
2 st ägg
12-13 dl vetemjöl

Fyllning
100 gram smör
2 msk malen kanel
1,25 dl socker

Vaniljkräm
3 dl mjölk
7,5 msk marsanpulver

1 ägg till pensling

Gör så här:
Degen
1. Smula ner jästen i en bunke
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm degspadet till 37 grader.
3. Rör ut jästen med lite av degspadet
4. Tillsätt resten av degspadet, salt, kardemumma, socker, ägg och 8 dl av mjölet.
5. Arbeta degen smidig.
6. Jäs degen övertäckt i ca 40 minuter.

Vaniljkräm
1. Blanda mjölk och marsanpulver
2. Ställ i kylskåp

Fyllning
1. Rör smör, kanel och socker poröst.

Utbakning
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Arbeta i resten av mjölet i degen, spara ca 1 dl till utbakningen.
3. Ta upp degen ur bunken och knåda.
4. Dela degen i två delar
5. Kavla ut till två rektangulära kakor.
6. Bred på fyllningen jämt över degen.
7. Rulla samman degen från långsidan. Skär rullen i ca 3-4 cm breda bitar.
8. Ställ bitarna glest med snittytan uppåt i en smord rund form med löstagbar kant (ca 24-26 cm i diameter).
9. Låt kakan jäsa övertäckt i ca 30 minuter

-----

10. Gör ett hål i mitten av varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg
12. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-35 minuter
13. Låt svalna något.
14. Lossa kanten innan kakan kallnat helt.


torsdag 24 april 2014

Vaniljcupcakes med smörkolafyllning

Sött möter salt. Havssaltet skapar en riktig udd i smaken då den blandas med allt det söta. Smörkolasåsen som jag hittade recept på här är så gudomligt god och kan användas till mycket annat, t ex till topping till vaniljglass. But be aware, när du brynt sockret och häller i grädden kan hela smeten stelna, och jag kan säga att det gjorde jag också, tills jag läste i receptet att det är ok och att det reder upp sig om man fortsätter koka.

Så ta det lugnt när du kokar såsen och ta det lugnt när du toppar med saltet så det inte tar över hela smaken.




Vaniljcupcakes med smörkolafyllning
(ca 12-14 stycken)

Cupcakes
150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl mjölk

Smörkolafyllning
1 3/4 dl socker
2 1/3 dl grädde
25 gram smör

Frosting
2-3 dl vispgrädde
Havssalt

Gör så här: 

Cupcakes
1. Smält smöret och vispa detta med strösockret.
2. Blanda ner äggen, ett i taget och fortsätt vispa tills blandningen är vit och fluffig.
3. Rör ner mjölk och vaniljsocker i smeten.
4. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd slutligen ner detta i smeten tills den är slät.
5. Fyll formarna till drygt hälften och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills de har en gyllenbrun yta och inte är kladdiga inuti.
6. Låt svalna på galler.


Smörkolafyllning
1. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, och först då rör du om i sockret. Låt sockret smälta tills det har ungefär samma utseende som mörkare bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan plattan till medel. Få inte panik (det fick jag ;-)) om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätt bara värma och röra tills dess att klumparna löst upp sig och kolan har börjat koka.
2. Låt koka i ca 5-7 minuter. Hur länge kolan ska koka beror på hur lös du vill ha kolasåsen. Dra kastrullen från plattan och låt sedan svalna i rumstemperatur.

Frosting
1. Vispa grädden på medelhastighet.
2. Spritsa med rund tyll (ca 1.5 cm)
3. Ringla smörkolasås över grädden
4. Toppa med en liten nypa havssalt.

Recepten på cupcakes och smörkolasåsen kommer från Made by mary.

onsdag 23 april 2014

Tavlor

Det är jättekul att flera av er gillar mina nya tavlor. Jag blir alldeles varm i hjärtat av alla fina kommentarer.

Tavlorna utformas efter antalet familjemedlemmar och de färger som önskas. I min familj är vi fyra personer (de tavlorna ser du här och här), och på tavlorna nedan är man fem familjemedlemmar. Det går även att få tavlorna med eller utan namn/text.

Och har du specifika önskningar - fråga! Det mesta går att fixa :-)


Här ser du fler uggletavlor och pingvintavlor.

tisdag 22 april 2014

Bananmuffins med dulche de leche-fluff

Gillar du sött, sött, sött? Då är bananmuffins med dulche de leche-fluff något för dig.

Bananmuffinsen är så himla goda. Väldigt fluffiga. Och perfekta att göra när man har ett par bananer som har blivit liggande. Jag brukar oftast göra dem enligt receptet nedan men ibland slänger jag i lite chokladknappar också om jag vill äta dem utan frosting men ändå vill göra dem lite roligare.

Ett tips är att smaka av och inte blanda i för mycket karamelliserad mjölk på en gång. Då tar fluffet lätt över smaken på hela muffinsen och det kan även (om det nu kan det) bli alltför sött.



Bananmuffins
(ca 16 st)

Muffins
125 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
2 st ägg
2 st bananer
2 msk het mjölk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 4/4 dl mjöl

Frosting
3 dl grädde
2-3 msk karamelliserad mjölk

Gör så här:
Bananmuffins
1. Vispa smör och socker poröst.
2. Vispa därefter i ett ägg i taget.
3. Mosa bananerna och blanda i dem.
4. Blanda mjölk och bikarbonat och vänd ner i smeten.
5. Blanda till sist i bakpulvret blandat med mjölet.
6. Fyll muffinsformarna till 2/3.
7. Grädda i 180 grader ca 15-18 minuter (muffinsen är klara när degen släpper från stickan).

Dulche de leche-fluff
1. Vispa grädden
2. Blanda i den karamelliserade mjölken
3. Spritsa din muffins

Vill du få fler smarriga recept så missa inte att följa made by Helle med Bloglovin. Då dyker alla nya inlägg upp i ditt flöde snabbt och smidigt.

måndag 21 april 2014

Påsktårta

Äggjakt med barnen, påskmiddag med släkten, trädgårdsarbete, möten med gamla vänner. Påsken är till ända, men har ändå innehållit så mycket. Nu tar vi oss an vardagen igen, med en kortvecka. Det känns helt ok. Faktiskt.

I centrum på fikabordet på påskafton stod kycklingtårtan. En tårta med ljusa bottnar fyllda med blåbärsmousse och vit chokladfluff, spacklad med grädde och täckt med Örebro bageriers gula marsipan. En god påsktårta, precis som det ska vara.




Påsktårta
(24 cm i diameter)

Tårtbotten - lika delar
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

När man bakar en tårtbotten med lika delar så utgår man alltid från äggen och använder sig inte av varken dl, msk el tsk.

Gör så här: 
1. Knäck äggen i ett glas.
2. Ta fram två lika stora glas och häll i socker i det ena till samma nivå som äggen är.
3. I det andra glaset häller man i 2/3 vetemjöl och 1/3 potatismjöl till samma nivå som ägget är (vill man ha chokladbotten byts 1/3 vetemjöl ut mot kakao).
4. Blanda bakpulver i mjölet enligt följande:

2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver

5. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt, ca 5-10 minuter.
6. Blanda ner mjölblandningen, vispa ej utan vänd ner försiktigt.
7. Häll smeten i en smord och bröad form.
8. Grädda på 175 grader på nedersta steget i ugnen enligt följande:

2 ägg - ca 20 minuter
3-4 ägg - ca 25-30 minuter
5-6 ägg - ca 35-40 minuter

9. Öppna inte ugnsluckan förrän de första 20 minuterna gått, då kan botten sjunka ihop.
10. Bottnen är klar när du känt med en sticka i mitten av formen och den är torr.


Blåbärsmousse 
(räcker till ett lager i en tårta på 24 cm i diameter)

4 gelatinblad
250 gram blåbär
0,75 dl socker
3 dl vispgrädde

Gör så här: 
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Tina blåbären (om de är frysta) och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.
3. Lägg blåbärspurén och socker i en kastrull och låt småputtra några minuter.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.
5. Ställ purén åt sidan och låt svalna lite.
6. Vispa grädden.
7. Vänd ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.
8. Låt moussen vila i kylen någon timme så att den stelnar lite.


Vit chokladfluff
(räcker till ett lager i en tårta på 24 cm i diameter)

180 gram vit choklad
3 dl grädde

Gör så här: 
1. Värm grädden i en kastrull på låg värme (den får inte koka).
2. Grovhacka chokladen och rör ner den i grädden.
3. Rör tills all choklad är smält
4. Häll upp i en skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar, men helst över natten
5. Vispa
6. Fyll tårtan

torsdag 17 april 2014

Påskcupcake - Fågelbo

Ytterligare en liten inspirations-cupcake så här till påsk.

Det går bra att använda vilken cupcake som helst, jag har valt en vaniljcupcake för det var det som fanns i gömmorna. Spritsat har jag gjord med grädde, som är färgad med grön pastafärg. Spritsen jag har använt är en Wilton-tyll med nr 233. Äggen är vanliga chokladägg från affären.




onsdag 16 april 2014

Påskcupcake - Easter bunny

I brist på sockerpasta fick jag prova att modellera med marsipan. För det första är jag väldigt ny på att modellera och för det andra tycker jag att det är ännu svårare med marsipan än med sockerpasta, men man tar vad man har och det blir som det blir.

Jag har utgått från vit marsipan och det rosa har jag fått genom att färga den vita marsipanen med röd pastafärg. Cupcaken är en helt vanlig vaniljcupcake och spritsat har jag gjort med grädde som är färgad med grön pastafärg. 

Lite kvällspyssel så här inför påsken.



måndag 14 april 2014

Kladdkakebullar

Insiprationskanaler som bloggar, facebook, instagram m.m. är super om man ser till alla tips man får och mindre bra om man ser till var inspirationen lägger sig ;-).

Vanligtvis, eller egentligen inte ens vanligtvis, men efter min födelsedag då jag fick en Kitchen Aid (yey!) av min man i present, så har jag bakat efterfrågade kanelbullar och ibland även kardemummabullar. När jag såg de himmelska kladdkakebullarna på bloggen Sweet and Simple så var det helt givet att jag bara måste baka dessa bullar.

Jag älskar kladdkaka och jag älskar bullar. Bägge med mjölk till. Kladdkakebullen är som två i en.
Och de är så G O D A.

Ett tips är att lägga bullarna i formar när de gräddas. I annat fall flyter smeten lätt ut på plåten och ser lite sådär bränd ut. Dock tycker jag att bullarna ser finare ut utan form så jag tog bort dessa innan jag doppade dem i sockret.

Äter du inte alla bullarna på samma gång så går de bra att frysa, både före pensling med smör och socker, men även redan penslade.



Kladdkakebullar

Deg
50 gram jäst
5 dl mjölk
125 gram smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
ca 15 dl vetemjöl
0.5 tsk salt

Kladdkakefyllning
100 gram smör
2 dl socker
1.5 dl mjöl
4 msk kako
1 msk vaniljsocker
2 ägg

Utbakning
2 dl socker
80 gram smör

Pensling
1-2 ägg

Gör så här: 
Deg
1. Värm mjölken till 37 grader
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, sockret och vaniljsockret.
3. Klicka i smöret
4. Häll i 13 dl mjöl och knåda i 10 minuter i maskin.
5. Låt jäsa i 30 minuter under en bakduk.

Kladdkakefyllning
1. Smält 100 gram smör till fyllningen och låt svalna.
2. Knäck i äggen i smöret.
3. Vänd ner de torra ingredienserna.

Utbakning och gräddning
1. Kavla ut degen tillsammans med lite mjöl.
2. Bred på ett lager smör och strö över socker samt bred ut ett lager kladdkakefyllning.
3. Dela degen i fyra lika stora delar.
4. Vik varje del på mitten och skär remsor.
5. Rulla ändarna åt varsitt håll och snurra ihop genom att fästa ändan under bullen.
6. Lägg bullarna i formar (så att fyllningen inte rinner ut i ugnen)
7. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter
8. Pensla på ägg
9. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter
10. Låt bullarna vila under duk i 10 minuter
11. Ta av bullformarna
12. Smält smöret och doppa bullarna i socker

Receptet kommer från Sweet and Simple.

söndag 13 april 2014

Små shots med ploppfluff

Ofta när jag gör fluff till cupcakes så blir det lite över, det är ju inte helt lätt att avgöra hur mycket som kommer att behövas. I stället för att bara diska ur bunken så brukar jag fylla små glas, snaps- eller likörglas, med lite av fluffet och garnera med något passande. Det ser fint ut, smakar gott och är perfekt som extra tilltugg på ett dessertbord.



Ploppfluff
3 dl grädde
180 gram plopp

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull, men var noga med att den inte börjar koka.
2. Rör ner ploppen i grädden tills de har smällt.
3. Häll upp i en skål och ställ i kylskåpet. Helst över natten, men minst i 5 timmar.
4. Vispa därefter upp blandningen till fluff. 

fredag 11 april 2014

Plötsligt händer det

Alltså jag vann. Förstår ni. Jag V A N N en tävling. En tävling som bloggen Bakverk och Fikastunder hade där man kunde vinna 300 kr i presentkort hos butiken Baka och Dekorera. Och jag vann. Så himla kul. 

Plötsligt händer det. 


Bilden är skärmdumpad från Bakverk och Fikastunder.

söndag 6 april 2014

Påskcupcake - "Äggnästet"

Lite inspiration inför påskbordet kanske?

Enkla chokladcupcakes med grädde, toppade med ett litet äggnäste med mörk choklad och de absolut godaste påskäggen från Anthon Berg.

Denna påskcupcake får agera bidrag i en påskutmaning. Kika in hos bloggen Bakverk och Fikastunder  efter den 12 april så kan du kan få fler roliga tips på påskpyssel.



Påskcupcake
One bowl chocolate cupcakes
(ca 20 st)

1,5 dl kakao
3,5 dl mjöl
3,5 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vatten
1,5 dl mjölk
3 msk rapsolja

Dekoration
2-3 dl grädde
Mörk Odense-choklad
Valfria påskägg

Gör så här:
One bowl chocolate cupcake
1. Sikta ner alla torra ingredienser i en skål och häll därefter i vatten, mjölk, ägg och rapsolja.
2. Vispa samman för hand i ett par minuter tills smeten är slät och klumpfri.
3. Fyll formarna till drygt hälften och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter.
4. Låt svalna på galler

Dekoration
1. Vispa grädden och spritsa med en rund tyll.
2. Skiva choklad i så långa bitar som möjligt.
3. Forma chokladen som ett litet bo.
4. Lägg i äggen på önskat sätt.

fredag 4 april 2014

Chokladbiskvier

Minibiskvier. Små små munsbitar, som det är ok att ta två av. Minst. Och finns det flera olika sorter så vill man ju smaka alla. Helst.

I helgen bakade jag chokladbiskvier och päronbiskvier (recept på dessa kommer senare). En sats med bottnar men två olika fyllningar. Och ja, jag smakade båda. Såklart.

Ibland bakar jag dock bara bottnarna, som det går fint att frysa för att sedan ta fram när det är dags att fylla dem. Då går det hela lite snabbare. Men det blir lika gott.




Chokladbiskvier
(ca 20 st)

Botten: 
200 gram mandelmassa
0,5 dl socker
1 äggvita

Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
5 tsk kako
1 ägggula

Garnering:
100-150 gram mjölkchoklad

Gör så här: 
Botten
1. Riv mandelmassan.
2. Blanda ihop med socker och äggvita.
3. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. (Jag använde sprits med rund tyll för att få jämna bottnar)
4. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter tills bottnarna fått en fin färg.

Fyllning
1. Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm.
2. Bred fyllningen lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna.
3. Ställ i kyl eller frys minst en timme.

Garnering
1. Smält chokladen.
2. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av.

Förvara i kyl eller frys (tas då fram ca 20 min före servering).