tisdag 30 september 2014

White Chocolate Chip Cookies with Peanuts

Det här är definitivt de godaste kakor jag någonsin har bakat. By far! De går liksom bara inte att sluta äta och det är inte alls förvånande att det inte längre finns några kvar i frysen.

Grundreceptet hittade jag hos Sabina, men då farinsockret var slut så bytte jag detta mot brun farin (som inte är riktigt samma sak) och det blev en riktig hit.

Det finns inte så mycket mer att säga om den här kakan än att den är en vinnare. En solklar sådan!



White Chocolate Chip Cookies with Peanuts
(ca 28 kakor)

150 gram rumstempererat smör
175 gram brun farin
165 gram strösocker
2 msk vaniljsocker
225 gram vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 ägg
125 gram hackad vit choklad
75 gram jordnötter

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 160 grader
2. Vispa upp smör, brun farin, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Tillsätt ägget och vispa lite till.
4. Tillsätt mjölet, blandat med bikarbonatet, hackad vit choklad och jordnötter
5. Rulla smeten till små bollar (jag använder en glasskopa som är knappt fylld för lagom storlek).
6. Platta till (OBS! Kakorna flyter ut i ugnen så lägg dem inte för nära varandra).
7. Grädda ca 15 minuter. De skall vara en aning bruna, men ska ej bli för hårda.
8. Låt svalna

måndag 29 september 2014

Kreativ tid i sikte

Hösten brukar ge utrymme och tid för lite kreativitet. När höstmörkret sänkt sig och soffan lockar på kvällarna. Det är då jag hoppas på att få på pränt alla idéer som har legat och skvalpat i bakhuvudet under sommaren. Ett par nya tavlor hoppas jag ska hinna växa fram under de närmsta veckorna. Och det är alltid lika spännande och se om det ser likadant ut på "papper" som i tanken.

Nedan kan du se ett urval av de tavlor som tagit form under vår och sommar. Det är så kul när ni hör av er med frågor och funderingar kring mina tavlor. Fortsätt gärna med det :-) Och dela gärna inlägget med dina vänner om du gillar mina alster så får fler reda på att de finns. Vill du veta när de nya tavlorna presenteras? Häng med på Bloglovin.

Här hittar du fler varianter av: 







tisdag 23 september 2014

Choklad- och smörkolagömmor

Dessa minipajer med smörkola och chokladkräm är riktiga sockerbomber. Men ack så goda. 

Grädden neutraliserar det söta och är fin att garnera med. Vill man så är det även fint och gott att garnera med mandelspån.

Choklad- och smörkolagömmorna passar fint som efterrätt efter en god middag eller som ensamt fika till kaffet. För även om de smakar väldigt gott så är de även väldigt mastiga och det räcker för det mesta med att äta endast en. 

Tänk på att formarna lätt smälter när de ska tas ut ur formarna så det är perfekt om man kan vara lite snabb och därefter ställa tillbaka dem i kylen innan de fylls och äts.

Tycker du att det är roligt att följa recepten jag lägger upp så gör du det enklast via Bloglovin.



Choklad- och smörkolagömmor

Formar
15 digestivekex
0,5 dl kakao
125 gram smält smör

Smörkola
1 dl socker
1,25 dl grädde
15 gram smör

Chokladkräm
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad

Gör så här:
Formar
1. Mixa digestivekexen med kakaon och det smälta smöret.
2. Tryck ut smeten i små aluminiumformar och ställ i kylen i ca 1 timme tills de har stelnat.

Smörkola
1. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, och först då rör du om i sockret. Låt sockret smälta tills det har ungefär samma utseende som mörkare bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan plattan till medel. Få inte panik (det fick jag ;-)) om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätt bara värma och röra tills dess att klumparna löst upp sig och kolan har börjat koka.
2. Låt koka i ca 4-6 minuter. Hur länge kolan ska koka beror på hur tjock du vill ha kolasåsen. Gör gärna kulprovet, kolan ska bli fast men ändå kladdig så att den går att klicka ut. Dra kastrullen från plattan.
3. Låt kolan svalna i rumstemperatur.

Chokladkräm
1. Koka upp grädde i en kastrull och ta bort från värmen.
2. Bryt ner chokladen i grädden och rör om tills chokladen smält.
3. Låt svalna något tills du fått en fin chokladkräm.

---

Ta pajbottnarna ur formarna och klicka en sked med smörkola och en sked med chokladkräm i varje. Garnera med grädde.


måndag 8 september 2014

Chokladkolakakor

När man renoverar kök så blir det inte så värst mycket baka av. Inget alls faktiskt. Och eftersom vi har renoverat under mer än en månads tid så börjar jag få lite småabstinens. Om man nu kan det? Av att inte baka.

Tur är väl då att det finns något i gömmorna, som de här chokladkolakakorna. Knäckigt chokladiga. Och lite sådär härligt sega inuti är de också. Fantastiskt goda.


Chokladkolakakor 
(ca 20 st)

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hackad choklad (jag använde chokladknappar)

Gör så här: 
1. Rör smör och socker poröst i en bunke. 
2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en deg. 
3. Rulla bollar av degen (jag tog en knapp glasskopa till varje boll) och lägg på bakplåtspapper
4. Platta till bollarna och tryck sedan ut mönster med en gaffel. 
5. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 10-12 minuter. 

söndag 7 september 2014

H Ö S T

Även om vi nu fått tillbaka lite sommar-feelings igen så har vi gått in i den första höstmånaden och morgnarna bjuder oftast på lite kallare luft.

Hösten som kan vara sådär underbart ljuv i all sin färgprakt, eller så väldigt grå och regnig. Hösten, då man får vara ute i solen och kratta löv och plocka fallfrukt. Hösten, då man får mysa i soffan med tända ljus och en smaskig äppelpaj med vaniljsås.


Mer info om HÖST-tavlan hittar du här