onsdag 28 maj 2014

Kokosmums

Kalasen duggar tätt i hemmet under maj och juni och snart är det dags för storebror att ha kalas. Planeringen pågår för fullt och hela klassen är inbjuden. Och jag funderar över om vi tagit oss vatten över huvudet ;).

En perfekt liten sötsak till fikabordet är godbiten med de många namnen. Vad kallar du dem? Gräddbullar, mumsmums, skumtoppar, kokostoppar eller kokosmums?

Kokosmums är inte speciellt svåra att göra. Dock underlättar det om du har en assistent när du bakar, antingen i form av en maskin eller någon som du kan alternera med när det gäller vispandet som tar en liten stund.

Kokosen har jag färgat med blå pastafärg men det behövs förstås inte utan det blir snyggt med vita bitar också. Eller så kan man blanda kokosen med kakao så smakar de lite choklad. Take your pick!


Kokosmums
4,5 dl strösocker
1 äggvita
0,75 dl florsocker
1,5 dl iskallt vatten
1.5 dl kokhett vatten
1,5 msk gelatinpuver

Garnering
Ca 4 dl kokosflingor
Ev pastafärg el karamellfärg

Gör så här:
1. Rör ihop socker, florsocker och äggvita i en skål.
2. Rör ner det kalla vattnet i skålen.
3. Värm upp det andra vattnet kokett och rör sedan ut gelatinpulvret i vattnet tills det är klumpfritt.
4. Vispa ner detta i blandningen med en elvisp/bakmaskin
5. Vispa i 30 minuter. Blandningen kommer då att vara tjock, porös och fluffig.
6. Mät upp hälften av kokosen i en form på 20x30 cm och häll ner smeten där.
7. Strö över resten av kokosen.
8. Låt stå kallt i två timmar innan du skär i lämpliga bitar.
9. Glöm inte att doppa kanterna i kokos.
10. Mumsa!

tisdag 27 maj 2014

Ett litet tack

Lillebror slutar förskolan om några veckor. Idag hade de sin avslutningsföreställning, en liten show som de satt samman tillsammans med en av sina fröknar. Imorgon ska de få gå på stora hotellet och äta tre-rätters-lunch. Gissa om jag har en spänd och pirrig liten kille här hemma. Om dryga tre veckor går han till sin förskola för allra sista gången. Denna dag ska han få ta med sig en liten present - ett tack i skrivet format. 

Det är så roligt att ni är flera som hört av er och velat göra era egna små tack. Tänk vad mycket roligt våra barn får göra på dagarna och vilka underbara förskolor det finns. 


Tacktavlorna görs i storlek 25x25 och kostar 200 kr inkl frakt exkl ram. 
Ord och färger är valfria.

fredag 23 maj 2014

S O L

Vilken vecka det har varit. Fullt både på jobb och fritid. Och igår toppade jag det med att springa Vårruset. Och vet ni, det verkar som att knät håller. Även för lite asfaltslöpning. 28 grader varmt och en torr hals (redan innan start), men jag tog mig runt de 5 km som loppet var. På en, för mig, helt ok tid. Och sen, sen satt vi bland flera tusen i gröngräset och njöt av picknick-korgen vi fick och bara hade trevligt. I flera timmar.

Idag är det fredag. Och vet ni, ikväll har vi inga planer. Det är sol. Det kommer bli ett glas vitt. Och jag kommer att slå ner min rumpa i en av trädgårdsstolarna och sen kommer jag inte vilja flytta den därifrån. Bara för att jag är värd det.

Men först ska det hinnas med ett besök hos målaren för att diskutera lite kök, boka hotel till nästa veckas Danmarksbesök och tvättas lite.

Så, first things first. Sen - ett glass vitt!


onsdag 21 maj 2014

Hallonkladdkaka

Åh vilket härligt väder. Idag har vi haft picknick i gröngräset med barnens klass efter en härlig teaterföreställning med underbara barn.

Nu börjar snart bärsäsongen på riktigt. Jag längtar efter färska jordgubbar med grädde och allt skoj som ska bakas. Än så länge har jag fått hålla tillgodo med hallon (frysta), men det går att göra en del smarrigt på det med. Som en hallonkladdkaka. Kanon till picknick.





Hallonkladdkaka
200 gram smör
5 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
250 gram hallon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret.
3. Rör ner socker, ägg och till sist mjöl och vaniljsocker.
4. Vispa ihop smeten med elvisp.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en 25x35 cm stor form och häll i smeten. Strö över hallon.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter tills kakan fått färg.
7. Servera gärna med grädde eller vaniljglass.

tisdag 20 maj 2014

Det kom en vinst

I ett fint packat paket med en gullig lapp kom så min vinst. Vinsten jag vann i en tävling hos Bakverk &  Fikastunder. Vinsten som jag fick välja ut själv i butiken Baka & Dekorera.

Så lyxigt det kändes att få packa upp något som jag haft turen att vinna.


I tävlingen hade jag önskat att vinna en veiner och det ville jag självklart fortfarande ha en. Sen fanns det så mycket annat fint och roligt att välja på, men till sist blev det lite pastafärger som alltid är väldigt användbart, sockerpasta så jag kan testa min nya veiner och så lite matchande formar. Jag älskar att baka i just denna typen av formar, de håller alltid formen och ser fortfarande fina ut efter att ugnen gjort sitt. Kika på dessa chokladcupcaksen så ser ni vad jag menar.


Stort tack till Baka & Dekorera och Bakverk & Fikastunder

måndag 19 maj 2014

One bowl chocolate cupcake med whipped cream cheese frosting och smörkolasås

Alltså, dessa kan vara bland det godaste jag ätit i cupcakesväg. När jag först såg receptet hos Made by mary så åkte det direkt in i min pinterest-mapp. Ni har väl pinterest? Världens bästa uppfinning. Alla tips och trix sparade på ett och samma ställe. Enklare blir det inte. Så här ser min pinterest ut, till exempel.

Jag valde att göra ett recept på one bowl chocolate cupcakes som jag har sedan tidigare men smörkolasåsen och frostingen kommer från Made by mary. Cupcaksen är de mest saftigaste jag har smakat i chokladväg tror jag. Chokladcupcakes tycker jag annars ibland har en tendens till att bli lite torra, men dessa blir riktigt saftiga. Receptet till frostingen innehåller havssalt men jag valde att utesluta detta där och valde i stället att strö lite havssalt över smörkolasåsen för att få den där riktiga blandningen mellan sött och salt. Spritsat har jag gjort med Atecos tyll 849.


Jag påminner er som går i funderingar kring present till förskolepedagoger och lärare att jag har ett par fina tavlor som brukar bli omtyckta presenter. Kika här och här för att se ett axplock.

Glöm inte heller att hänga med  Facebook, Instagram (madebyhelle) eller Bloglovin.


Och framför allt. B A K A dessa och mumsa gott!





One bowl chocolate cupcake med whipped cream cheese frosting och smörkolasås
(ca 20 stycken)

Cupcakes
1,5 dl kakao
3,5 dl mjöl
3,5 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vatten
1,5 dl mjölk
3 msk rapsolja

Smörkolafyllning
1,75 dl socker
2,25 dl grädde
25 gram smör

Cream cheese frosting
300 gram Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1 knivsudd bakpulver
3 dl vispgrädde
1 tsk havssalt

Gör så här: 
Cupcakes
1. Sikta ner alla torra ingredienser i en skål och häll därefter i vatten, mjölk, ägg och rapsolja.
2. Vispa samman för hand i ett par minuter tills smeten är slät och klumpfri.
3. Fyll formarna till drygt hälften och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter.
4. Låt svalna på galler

Smörkolafyllning
1. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, och först då rör du om i sockret. Låt sockret smälta tills det har ungefär samma utseende som mörkare bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan plattan till medel. Få inte panik (det fick jag ;-)) om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätt bara värma och röra tills dess att klumparna löst upp sig och kolan har börjat koka.
2. Låt koka i ca 7 minuter. Hur länge kolan ska koka beror på hur lös du vill ha kolasåsen. Gör gärna kulprovet, kolan ska bli fast men ändå kladdig så att den går att klicka ut ovanpå frostingen. Dra kastrullen från plattan och rör eventuellt ner havssaltet.
3. Låt kolan svalna i rumstemperatur.

Whipped cream cheese frosting
1. Vispa philadelphiaost, florsocker och vaniljpulver.
2. Vispa grädden fast tillsammans med bakpulvret.
3. Vänd samman philadelphiaosten med grädden.
4. Spritsa frostingen med valfri tyll.
5. Klicka ut en teskedsstor klick med smörkola ovanpå frostingen och avsluta eventuellt med några flingor havssalt.

Recepten på smörkolasås och cream cheese frosting kommer från Made by Mary.

Underbar helg

Ytterligare en helg har flugit förbi. En helg full med fart och fläkt som startade med förberedelser inför och släktkalas för killarna. I år valde vi att ha ett gemensamt släktkalas för att fira barnens födelsedagar. Ett släktkalas plus var sitt barnakalas på mindre än en månad och just denna tiden på året är fullt tillräckligt att hinna med. Och inte heller dumt då ingen behöver bli avundsjuk på den andre för att man får/inte får paket. Win-win liksom.

Så lördagen tillbringades mer eller mindre i köket för mig. En grillbuffé följt av fika med tårta dukades och åts upp. Vi bjöd på potatissallad, kött & kyckling, sparris med parmesan (oh my, så gott det var), grönsallad, såser och nybakad foccacia. Till kaffet blev det sedan en budapestrulle, päromousse- och after eight-tårta och ett par olika småkakor. Recept på dessa kommer att dyka upp här på bloggen så snart jag hinner.

Killarna öppnade paket för glatta livet och lekte med sina kusiner tills det blev (alltför) sen kväll. De vuxna tog det lite lugnare och glassade med ett glas vin i solen.

På söndagen när benen fått återhämta sig något så gjorde vi en utflykt till Garphyttans nationalpark och omliggande sjöar. Alltså vilken underbar park, vilken grönska. Så mycket fina blommor - love it. Och love sol. Äntligen lite soool igen. Resterna från dagen innan hade hamnat i fikakorgen. Perfekt med rester!

En ny fullspäckad vecka har tagit vid och nu gäller det att hålla logistik och planering på topp för att få veckan att gå runt. Det är bl a teaterföreställning, fotbollsträning, skolbesök, lägerskola som ska roddas och mitt i allt har jag anmält mig till att springa Vårruset. Jag vet inte i vilken svag sekund jag bestämde mig för det, men på något sätt ska jag väl ta mig runt de 5 kilometrarna. Håller tummarna för att mitt halvkassa knä klarar asfaltslöpning bara. Fast det kommer jag väl inte märka av förrän efteråt kan jag tro ;)



torsdag 15 maj 2014

Ugglekakor

Temat på sonens 6-årskalas var som jag tidigare nämnt ugglor och vi bakade därför, förutom uggletårtan, lite ugglekakor. Det är en helt vanlig smördeg med vaniljsmak som jag har dekorerat med neverstop och mandel. En gaffel har fått lämna avtryck som klor. Det bästa med degen är att den håller formen i ugnen, kakorna är lika stora när man tar ut dem från ugnen som när man stoppade in dem. De är bara lite brunare.



Ugglekakor
(vaniljkakor)
0,75 dl socker
0,75 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
1 ägg
100 gram rumsvarmt smör

Gör så här: 
1. Blanda allt till en deg som håller ihop
2. Låt degen vila i kylen inslagen i plastfolie minst en timme
3. Ta en bit i taget och kavla ut (mellan två ark med plastfolie) till en ca 4-5 mm tjock platta.
4. Stansa ut cirklar
5. Gör små bollar av degen som du använder som ögon tillsammans med neverstop.
6. Använd en mandel som näbb
7. Lägg på bakplåtspapper på plåt
8. Grädda i 170 grader ca 8-10 minuter.

Tacktavla

Lillebror börjar bli stor och efter sommaren har vi inte längre några förskolebarn. I fem år har vi haft våra barn på samma förskola. En underbar förskola som ligger ett stenkast från vårt hus. En förskola som är liten och där barnen blivit sedda. En förskola som har ägnat sig åt maskmatningar, promenader till återvinningen, mys, sångstunder, pinnbrödsbakning, skördefester, legobyggen, snigelföreställningar, besök av fröken morot och mycket mera. En förskola där våra barn har lärt sig så mycket - hur man är en bra kompis, att man måste vänta på sin tur, att dela med sig, generositet och ödmjukhet, bland annat.

Och dessutom har pedagogerna, två gånger per år, tagit med våra små på läger, med övernattning. Barnen har älskat det, att få sova borta, med kompisarna, utan oss. Och det har varit korvgrillning, skogspromenader, köttbullssmörgåsar till frukost och besök av Trolle. Vilken otrolig förmån det har varit för barnen att få uppleva det här lilla extra som faktiskt inte alla pedagoger på förskolorna tar sig tid och ork tid/eller har möjlighet till.

Detta och så mycket mer har våra barn fått uppleva under deras år på förskolan. Nu är denna tid snart bakom oss och förskolan ska dessutom flytta. Ett litet tack, där det borde rymts så mycket fler ord, kommer vi lämna efter oss, den sista dagen på terminen. 

Tacktavlan gör jag precis som namntavlorna med de ord som önskas. Kanske är ni fler än jag som vill uttrycka ert tack på detta sätt. 


Andra tavlor som är uppskattade som avslutningspresenter ser du här.

tisdag 13 maj 2014

Päronbiskvier med mintchoklad

Dessa biskvier är mina absoluta favoriter. De är försvinnande goda! Päron och mintchoklad på en seg botten av mandelmassa. Minibiskvier som får plats i munnen utan att behöva delas. Mmmmm.

Päronbiskvierna är gjorda i miniformat. Med hjälp av en rund tyll spritsade jag ut små bottnar. Det är det lättaste sättet att få samma storlek och form på bottnarna. Ett tips är att grädda bottnarna på dubbla bakplåtspapper så bränns de inte lika lätt i botten. De blir mycket godare så ;-)

Till fyllningen får man justera mängden päronessäns efter önskemål. Jag gillar att det är en ganska stark smak av päron så jag tar ofta lite mer essäns en vad receptet säger. Jag har valt att blanda mintchoklad och mjölkchoklad (från Marabou) till garnering. Min upplevelse är att om man bara använder mintchoklad så är det svårare att få chokladen att täcka fyllningen. Och det blir ändå ingen skillnad på smaken.

Dessa munsbitar kan man njuta likaväl som egen kaka till kaffet som på ett stort dessertbord. Svårigheten är bara att man inte klarar av att bara ta en.
________


För fler roliga recept följ mig på BloglovinDu hittar mig också på instagram (madebyhelle)
eller på min sida på Facebook .




Päronbiskvier med mintchoklad
(ca 20 st)

Botten: 
200 gram mandelmassa
0,5 dl socker
1 äggvita

Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägggula
1-2 tsk päronessens
grön pastafärg

Garnering:
100 gram marabou mintchoklad
50 gram odense mjölkchoklad

Gör så här: 
Botten
Riv mandelmassan.
Blanda ihop med socker och äggvita.
Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. (Jag använde sprits med rund tyll för att få jämna bottnar)
Grädda i 175 grader, ca 20 minuter tills bottnarna fått en fin färg.

Fyllning
Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Smaka av fyllningen och justera mängden päronessäns efter önskemål.
Bred fyllningen lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna.
Ställ i kyl eller frys minst en timme.

Smält mjölk- och mintchoklad tillsammans.
Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av.

Förvara i kyl eller frys (tas då fram ca 20 min före servering).

NJUT!!

måndag 12 maj 2014

Uggletårta

Lillebror har fyllt 6 år och med det har vi såklart firat. Temat på inbjudningskorten till sonens barnkalas var ugglor så självklart skulle tårtan skulle vara i samma tema. Det fick helt enkelt bli en uggletårta.

Tårtan är gjord på ljusa bottnar (lika delar) och är fylld med glasscreme och hallonsylt. Den är spacklad med grädde och täckt med blå marsipan. Även näbb, klor och ögon är gjorda i Örebro bageriers marsipan. En tårta med enkla fyllningar men ack så uppskattad bland 6-åringarna på kalaset.

För att få tårtan lite saftigare så delade jag botten i fyra delar och la glasscremen längst ner och sedan hallonsylt i de två översta lagren.

Ugglan gjorde jag med hjälp av tre olika storlekar på runda utstickare, den mellersta använde jag till "kroppen" och det mörka på ögona. Den stora och den lilla enbart till ögona. Näbb och klor har jag gjort på frihand. Näbben sitter fast med en tandpetare.


För fler roliga recept följ mig på BloglovinDu hittar mig också på instagram (madebyhelle)
eller på min sida på Facebook .





Uggletårta
(2o cm i diameter)

Tårtbotten - lika delar
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

När man bakar en tårtbotten med lika delar så utgår man alltid från äggen och använder sig inte av varken dl, msk el tsk.

Gör så här: 
1. Knäck äggen i ett glas.
2. Ta fram två lika stora glas och häll i socker i det ena till samma nivå som äggen är.
3. I det andra glaset häller man i 2/3 vetemjöl och 1/3 potatismjöl till samma nivå som ägget är (vill man ha chokladbotten byts 1/3 vetemjöl ut mot kakao).
4. Blanda bakpulver i mjölet enligt följande:

2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver

5. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt, ca 5-10 minuter.
6. Blanda ner mjölblandningen, vispa ej utan vänd ner försiktigt.
7. Häll smeten i en smord och bröad form.
8. Grädda på 175 grader på nedersta steget i ugnen enligt följande:

2 ägg - ca 20 minuter
3-4 ägg - ca 25-30 minuter
5-6 ägg - ca 35-40 minuter

9. Öppna inte ugnsluckan förrän de första 20 minuterna gått, då kan botten sjunka ihop.
10. Bottnen är klar när du känt med en sticka i mitten av formen och den är torr.

Glasscreme

2-3 dl grädde
2-3 dl vaniljkräm (exempelvis marsankräm gjord på pulver)

Gör så här: 
Gör i ordning vaniljkrämen och ställ i kylskåpet. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispa lite till, annars är den klar.
Önos hallonsylt



För fler roliga recept följ made by Helle på Bloglovin.
Du hittar mig också på instagram (madebyhelle)
eller på min sida på Facebook 

söndag 11 maj 2014

Bullar med vaniljkräm

I helgen har jag bakat en variant på karlsbaderbullar och har fyllt dessa med vaniljkräm. Degen blir lite gulare (tack vare äggulorna) än vanlig vetedeg och den är dessutom något mindre söt. Sötman får man i stället av vaniljkrämen och det penslade sockret.

Jag har också valt att sätta till kardemumma i degen. Gillar man inte kardemumma så går det lika bra att låta bli. Arbeta degen länge innan du jäser den första gången så blir den fluffig och god.




Bullar med vaniljkräm
(32 st) 

Deg
200 gram smör
4 dl mjölk
50 gram jäst
2 krm salt
4 msk strösocker
2 tsk kardemumma
4 äggulor
11-12 dl vetemjöl

Vaniljkräm

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver

Pensling

1 ägg


Gör så här: 
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. 
2. Värm till fingervärme (37 grader)
3. Lös upp jästen i hälften av degspadet.
4. Rör i resten av spadet, salt, socker och äggulor. 
5. Arbeta ihop degen i maskin i ca 10 minuter. 
6. Låt jäsa i 15 minuter
7. Knåda degen och dela sedan i 32 bitar. 
8. Rulla varje del till ånga länder och tvinna därefter och rulla ihop till en bulle. Fäst ändarna på undersidan av bullen.
9. Låt jäsa på bakplåtspapper under bakduk i 30 minuter.

----


10. Vispa mjölk och marsanpulver och låt stå i kylen under jäsningstiden.


----

11. Gör ett hål i varje bulle och spritsa i vaniljkräm
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
13. Grädda i 225 grader i ca 5-7 minuter. 
14. Låt svalna på galler och pensla därefter med smält smör och doppa i socker.

_________

Vill du följa made by Helle så gör du det bäst på Bloglovin.

torsdag 8 maj 2014

Avslutningspresent i tavelform


Unika namntavlor till förskolor, förskolepedagoger och lärare är populära avslutnings- och tackpresenter nu när terminen slutar. Och även om jag gjort dessa tavlor ett tag så är det ändå lika roligt varje gång någon efterfrågar en tavla med ord som är anpassade efter en person eller verksamhet.

Har du funderat över att ge en namntavla till någon i avslutningspresent så vill jag hinta lite om att det är hög tid att fundera över ord nu, då maj månad går snabbt och det kan vara svårt att få tiden att räcka till.




Vill man hellre ha en mer "allmän" tavla så är sommartavlan fin som avslutningspresent men även som sommar- eller midsommarpresent om man ska gå bort på kalas. Eller varför inte hänga en på väggen hemma :-)


tisdag 6 maj 2014

6 år

Idag fyller du 6 år. Mammas lilla hjärta.

Jag älskar dig!

Sprudlande, glad, bestämd och busig är ett par adjektiv som stämmer in på dig, bland så många fler.
Idag är det din dag, bara din.

Vi fick vänta i 10 dagar extra innan du valde att komma ut, men du var värd all längtan. Nu har du varit hos oss i 6 år och även om du nu blir större kommer du alltid att vara mammas lilla kille och en av de bästa. 


måndag 5 maj 2014

Toscagömmor i mormors gamla formar

Jag har varit så sugen på att prova min mormors gamla aluminiumformar som jag fick i julklapp och funderade länge på vilken typ av kaka jag skulle göra i dem. Efter noggrannt övervägande så fick det bli toscagömmor. Jag var lite rädd för att kakan skulle fastna i botten och inte gå att få ut, men efter att ha smörat och mjölat formarna så gick det kanon. Det var bara att vända på formen, knacka till lite med en sked och sedan "ramlade" de ur. Vill man slippa pysslet med att smöra och mjöla så går det lika bra att använda engångsformar i aluminium. 

Toscagömmor är en småkaka som kan verka lite tråkiga men de uppskattas verkligen av både liten och stor. Jag har bakat dem ett par gånger till kalas eller andra festligheter och det har blivit en hit varje gång.

Tycker du att det är kul att följa mig och min kreativa sida så gör du det bäst på Bloglovin eller på Instagram där jag heter madebyhelle :-)



Toscagömmor
Deg
150 gram rumsvarmt smör
3,5 dl mjöl
0,5 dl socker
1 äggula

Toscasmet
75 gram smör
1 dl socker
1 tsk mjöl
2 msk vispgrädde
150 gram mandelspån

Gör så här: 
1. Blanda alla ingredienser till degen och arbeta till en slät deg.
2. Dela degen i 16 bitar
3. Rulla till en boll och tryck ut i formen
4. Blanda alla ingredienser till toscan i en kastrull.
5. Koka upp under omrörning och låt koka i 2 minuter under fortsatt omrörning.
6. Fyll formarna med toscasmeten.
7. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.

Avslutningarnas tid

Vi har precis gått in i årets mest intensiva månad. Det är skolutflykter, utvecklingssamtal, lägerskola, uppvisningar och inte minst avslutningar. På simskolan, gymnastiken och friidrotten. Och dessutom snart följt av skol- och förskoleavslutning. Detta år är det dessutom sommaravslutning på förskolan för gott. Vår minsting har blivit stor även han och efter sommaren är det dags att ta klivet upp i skolvärlden på riktigt. 

Då och då droppar det in lite förfrågningar på tavlor som ska bli avslutningspresenter. Förra året gav vi sommartavlan till förskolepedagogerna. En tavla som passar till alla. Mer personliga tavlor, i form av namntavlor, görs också till goa förskolepedagoger och lärare. Jag ska visa er ett par varianter i ett inlägg under veckan.

Har du funderingar på att ge en tavla till någon i sommarpresent, fröken som släkting eller vän, hör av dig snart så den säkert hinner bli klar i tid.


Alla årstidstavlor finns här

söndag 4 maj 2014

Kladdkakstårta

4 dagars ledighet är till ända. Och jag konstaterar. Jag skulle behöva vara ledig efter ledigheten. 

Valborgsfirande (med en mindre lyckad utflykt i regn och hagel till en nästintill obefintlig brasa). Bak och stök inför numera avklarat barnkalas med 15 barn. Gymnastikträning (ja, inte för mig som tur var), skjutsande till diverse kalas och mycket trevlig fest med hemkomst efter tre på natten. Ja det är sånt som sätter spår. Verkligen.

Men det roliga väger upp det trötta huvudet och efter en ny natts sömn kommer jag att vara som ny imorgon när jag äntrar jobbet (vem lurar jag egentligen?).

På valborg slängde jag ihop en improviserad kladdkakstårta, det var vad det fanns tid till innan gästerna skulle anlända. Jag gjorde dubbelsats av detta recept men i en lite mindre form, ca 20-22 cm (jag använde bakringar i långpanna), la emellan med grädde och garnerade med jordgubbar.

 

lördag 3 maj 2014

Smarriga chocolate chip cookies

En del kakor kräver ingen närmare beskrivning. Chocolate chip cookies, det finns lika många recept som det finns kakor. Och de är lika goda varje gång.

Ett annat recept på chocoalate chip cookes finns här. Jag har använt vita chokladknappar i bägge recepten men det går självklart bra att använda vilken färg på chokladen som helst. 

Baka och jämför! Jag gillar båda :-)



Chocolate chip cookies
300 gram smör
2,5 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
2,25 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kako
200 gram choklad

Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Vispa ihop brun farin, ägg och vaniljsocker.
3. Blanda i det smälta smöret och vispa ordentligt.
4. Blanda i resten av ingredienserna.
5. Fortsätt blanda tills smeten blir som en stor "fudgeboll", ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i chokladen.
6. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut på plåtar klädda med bakplåtspapper.
7. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Kakorna är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna.