Hallontårtan innebar många nya moment för mig, som att baka egen botten, göra hallonmarängsmörkräm och inte minst att få på chokladganachen på ett snyggt sätt.
Jag blev glatt överraskad över hur bra bottnen faktiskt blev. Receptet jag använde var enkelt att göra och jag behövde endast platta till bottnen lite när den var varm för att den inte skulle bli toppig.
Tidigare har jag alltid spacklat mina tårtor med grädde. Men eftersom jag skulle ha ganachen på denna gång så var jag tvungen att använda någon annan typ av frosting. Jag är inte jätteförtjust i ren smörkräm och inte heller i frosting med färskost så jag valde att testa marängsmörkräm med smak av hallon. Då jag läst att det är svårt att göra marängsmörkräm så var jag lite skeptisk till om jag skulle fixa det, men så här i efter hand tycker jag ändå att den var relativt lätt att göra, trots mycket vispande då jag inte har någon köksassistent.
Chokladganachen var det som var mest kruxigt. Jag hade egentligen ingen aning om när jag skulle lägga på den för att få bästa resultat, d v s när den var tillräckligt kall utan att vara för fast i konsistensen. Tyvärr han den bli lite för kall, så det var inte helt lätt att få den att rinna som jag önskade.
Det var som sagt många moment som var ovissa för mig inför att jag började göra tårtan, men resultatet blev riktigt bra - det blev tummen upp av de tre pappor med respektive som var testpanel denna gång.
Tidigare har jag alltid spacklat mina tårtor med grädde. Men eftersom jag skulle ha ganachen på denna gång så var jag tvungen att använda någon annan typ av frosting. Jag är inte jätteförtjust i ren smörkräm och inte heller i frosting med färskost så jag valde att testa marängsmörkräm med smak av hallon. Då jag läst att det är svårt att göra marängsmörkräm så var jag lite skeptisk till om jag skulle fixa det, men så här i efter hand tycker jag ändå att den var relativt lätt att göra, trots mycket vispande då jag inte har någon köksassistent.
Chokladganachen var det som var mest kruxigt. Jag hade egentligen ingen aning om när jag skulle lägga på den för att få bästa resultat, d v s när den var tillräckligt kall utan att vara för fast i konsistensen. Tyvärr han den bli lite för kall, så det var inte helt lätt att få den att rinna som jag önskade.
Det var som sagt många moment som var ovissa för mig inför att jag började göra tårtan, men resultatet blev riktigt bra - det blev tummen upp av de tre pappor med respektive som var testpanel denna gång.
Hallontårta
Ljus botten
(till en form på 20 cm - ca 8 bitar)
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa äggen och sockret ljust och poröst (låt det ta en stund).
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.
4. Grädda i ca 35-40 minuter.
Tips!
1. Använd en krage på formen (gjord av bakplåtspapper) då bottnen blir ganska hög.
2. Öppna inte ugnen innan 20 minuter har passerat, då kan bottnen sjunka ihop.
3. Om tårtbottnen är toppig när den kommer ut ur ugnen, kan du platta ner den försiktigt med händerna över en kökshandduk. Gör detta när bottnen är varm.
4. Fukta gärna bottnarna med vatten eller saft innan du lägger emellan fyllningarna.
Receptet kommer från Fröken Luisas.
Dumlefluff
3 dl grädde
180 gram dumlekolor
Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull, men var noga med att den inte börjar koka.
2. Dela dumlekolorna på mitten och rör ner dem i grädden. Rör tills kolorna har smält.
3. Häll upp i en skål och ställ i kylskåpet. Helst över natten, men minst i 5 timmar.
4. Vispa därefter upp blandningen till fluff.
Rårörda hallon
100 gram hallon
1-1,5 msk socker
2-3 msk marsanppulver
Gör så här:
1. Lägg hallonen i en kastrull och lägg i lite vatten, knappt 0,5 dl.
2. Koka hallonen så att de blir mjuka
3. Sila purén genom en finmaskig sil för att ta bort kärnorna.
4. Tillsätt marsanpulvret och sockret och rör om.
5. Låt blandningen tjocka till sig lite före du fyller tårtan.
Glasscreme
Se recept här.
Hallonmarängsmörkräm
4 stora äggvitor
200 gram socker
250 gram rumsvarmt smör
150 gram hallon
Gör så här:
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är ca 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
3. Ta bort skålen från värmen.
4. Fortsätt att vispa med elvisp/assistent tills blandningen är vit och fluffig som en marängsmet.
5. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
6. Tillsätt smöret en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3-5 minuter.
(Oroa dig inte om smärkrämen skär sig - det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan).
7. Koka hallonen i en liten mängd vatten (knappt 0,5 dl).
8. Sila purén genom en finmaskig sil för att ta bort kärnorna.
8. Blanda i purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
Receptet kommer från Linda Lomelino.
Chokladganache
1 dl grädde
150 gram mörk choklad
Gör så här:
1. Värm grädden i en kastrull och rör ner chokladen och smöret. Rör tills allt smält och blivit jämnt och blankt.
2. Låt ganachen svalna något innan du täcker tårtan.
Tips!
1. Tänk på att inte ha för hög värme på plattan. Ganachen skär sig då lättare.
2. Blir chokladen för fast så värm mer grädde och häll i försiktigt. Känns den för lös så smält i mer choklad.
Ljus botten
(till en form på 20 cm - ca 8 bitar)
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa äggen och sockret ljust och poröst (låt det ta en stund).
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.
4. Grädda i ca 35-40 minuter.
Tips!
1. Använd en krage på formen (gjord av bakplåtspapper) då bottnen blir ganska hög.
2. Öppna inte ugnen innan 20 minuter har passerat, då kan bottnen sjunka ihop.
3. Om tårtbottnen är toppig när den kommer ut ur ugnen, kan du platta ner den försiktigt med händerna över en kökshandduk. Gör detta när bottnen är varm.
4. Fukta gärna bottnarna med vatten eller saft innan du lägger emellan fyllningarna.
Receptet kommer från Fröken Luisas.
Dumlefluff
3 dl grädde
180 gram dumlekolor
Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull, men var noga med att den inte börjar koka.
2. Dela dumlekolorna på mitten och rör ner dem i grädden. Rör tills kolorna har smält.
3. Häll upp i en skål och ställ i kylskåpet. Helst över natten, men minst i 5 timmar.
4. Vispa därefter upp blandningen till fluff.
Rårörda hallon
100 gram hallon
1-1,5 msk socker
2-3 msk marsanppulver
Gör så här:
1. Lägg hallonen i en kastrull och lägg i lite vatten, knappt 0,5 dl.
2. Koka hallonen så att de blir mjuka
3. Sila purén genom en finmaskig sil för att ta bort kärnorna.
4. Tillsätt marsanpulvret och sockret och rör om.
5. Låt blandningen tjocka till sig lite före du fyller tårtan.
Glasscreme
Se recept här.
Hallonmarängsmörkräm
4 stora äggvitor
200 gram socker
250 gram rumsvarmt smör
150 gram hallon
Gör så här:
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är ca 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
3. Ta bort skålen från värmen.
4. Fortsätt att vispa med elvisp/assistent tills blandningen är vit och fluffig som en marängsmet.
5. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
6. Tillsätt smöret en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3-5 minuter.
(Oroa dig inte om smärkrämen skär sig - det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan).
7. Koka hallonen i en liten mängd vatten (knappt 0,5 dl).
8. Sila purén genom en finmaskig sil för att ta bort kärnorna.
8. Blanda i purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
Receptet kommer från Linda Lomelino.
Chokladganache
1 dl grädde
150 gram mörk choklad
Gör så här:
1. Värm grädden i en kastrull och rör ner chokladen och smöret. Rör tills allt smält och blivit jämnt och blankt.
2. Låt ganachen svalna något innan du täcker tårtan.
Tips!
1. Tänk på att inte ha för hög värme på plattan. Ganachen skär sig då lättare.
2. Blir chokladen för fast så värm mer grädde och häll i försiktigt. Känns den för lös så smält i mer choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar