Enkelt, men ack så gott. En sockerkaka är ju alltid trevligt att kunna plocka fram när det kommer gäster, och med chokladfudgen på (och till) så tas sockerkakan till en helt ny nivå. Den här kakan (eller egentligen fudgen) blev en riktig favorit för mig.
Sockerkaka med chokladfudge
Sockerkaka
3 ekologiska ägg
2,5 dl ströscoker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpuler
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Chokladfudge
100 gram smör
1 dl ljus sirap
1 dl råsocker (rörsocker)
4 msk kakao
1 vaniljstång (jag använde 2 tsk vaniljsocker)
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Mät upp allt i en tjockbottnad kastrull
2. Låt allt koka upp, låt det koka sakta i ca 20-25 minuter, beroende på hur hård fudge du vill ha (not: jag kokade ännu längre innan den var tjock nog)
3. Du kan göra denna fudge i förväg och sedan bara värma på.
Receptet kommer från Leila Lindholm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar