måndag 7 oktober 2013

Twixkakor

Jag måste bara visa er de här himmelskt goda twixkakorna som jag gjorde i början av september då vi skulle ut och plocka majskolvar och ville ha lite god picknick med oss.


Twixkakor
(ca 20 st)

Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempererat smör

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
200 gram mjölkchoklad

Gör så här: 
Ta fram en ugnssäker form som är ca 20x30 cm (inte större)
Ställ ugnen på 175 grader
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten.
Tryck sedan ut degen i formen och grädda i ca 20 minuter
Rör sedan ner alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40-50 minuter på låg värme (gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg).
Bred ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och bred ut detta över den svala kolafyllningen. Låt stå svalt.
Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig (den får inte bli för kall för då är det svårt att skära fina bitar).
Efter ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen, med exempelvis en gaffel.
Förvara kakan svalt, och ta fram ca 20 minuter innan den ska serveras.
'

2 kommentarer: