Tårtan är gjord av en chokladbotten (av lika delar), som jag gjorde i en 16 cm form. Jag gjorde den på 2 ägg och den blev extra hög. Vill man ha en extra hög tårta så gäller det att inte glömma att sätta bakplåtspapper runt formen så den inte sväller över åt alla håll.
Jag delade botten tre gånger och fyllde två lager med päronmousse och ett med after eight-kräm. Tårtan är spacklad med mjölkchokladganache och är dekorerad med after eight och grädde som jag färgat med grön pastafärg.
Ett tips är att inte vispa grädden till moussen alls hårt för i och med gelatinet så stelnar moussen ändå tillräckligt bra. Blir den för hård blir den väldigt stabbig och inte alls fin som fyllning.
Så här i efterhand skulle jag nog även velat ha i lite mer after eight och lite mindre choklad i after eight-krämen så det ska jag test nästa gång.
Päron- och after eight tårta
Botten
Lika delar botten med choklad
Päronmousse
(räcker till ett lager 24-26 cm, eller två lager 16 cm)
2 gelatinblad
1 liten burk päronpuré
1 msk koncentrerad päronsaft
1 msk socker
3 dl vispgrädde
ca 0,5-1 tsk päronessens (för mer päronsmak)
grön pastafärg (om man vill ha moussen grön)
After eight-kräm
(räcker till ett lager 24-26 cm)
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
50 g After eight (ca 6 st)
Mjölkchokladganache
3 dl grädde
180 gram Marabou mjölkchoklad
Mjölkchokladganache
3 dl grädde
180 gram Marabou mjölkchoklad
Gör så här:
Päronmousse
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Hetta upp päronpurén, socker och saft under omkörning (OBS! koka ej)3. Tag av kastrullen från värmen och smält ner de två urkramade gelatinbladen
4. Låt purén svalna och vispa upp grädden lätt (ha i den gröna pastafärgen innan du vispar)
5. När purén har svalnat, rör försiktigt ner den i grädden tills den blandat sig helt. Önskar du mer smak på moussen så tillsätt päronessens efter önskemål.
6. Låt tjockna i kyl i ca 4 timmar.
7. Rör moussen försiktigt slät innan tårtan fylls.
After eight-kräm
1. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm.
2. Hacka chokladen och häll den varma grädden över chokladen.
3. Rör om tills all choklad smält.
4. Låt blandningen stå kallt i kylskåp i minst 6 timmar.
5. Vispa till lagom tjock fyllning.
3. Rör om tills all choklad smält.
4. Låt blandningen stå kallt i kylskåp i minst 6 timmar.
5. Vispa till lagom tjock fyllning.
Mjölkchokladganache
1. Värm grädden i en kastrull så att den blir varm.
2. Hacka chokladen och häll den varma grädden över chokladen
3. Rör om tills chokladen har smällt.4. Låt blandningen stå kallt i kylskåp i minst 6 timmar
5. Vispa ganachen tills den blir lagom tjock
Du hittar mig också på instagram (madebyhelle)
eller på min sida på Facebook
Den här tårtan ser himmelsk ut :D så jag tar och lånar detta receptet och ska försöka göra om det till braspanneformat, ska göra den till många gäster :)
SvaraRadera