måndag 21 april 2014

Påsktårta

Äggjakt med barnen, påskmiddag med släkten, trädgårdsarbete, möten med gamla vänner. Påsken är till ända, men har ändå innehållit så mycket. Nu tar vi oss an vardagen igen, med en kortvecka. Det känns helt ok. Faktiskt.

I centrum på fikabordet på påskafton stod kycklingtårtan. En tårta med ljusa bottnar fyllda med blåbärsmousse och vit chokladfluff, spacklad med grädde och täckt med Örebro bageriers gula marsipan. En god påsktårta, precis som det ska vara.




Påsktårta
(24 cm i diameter)

Tårtbotten - lika delar
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

När man bakar en tårtbotten med lika delar så utgår man alltid från äggen och använder sig inte av varken dl, msk el tsk.

Gör så här: 
1. Knäck äggen i ett glas.
2. Ta fram två lika stora glas och häll i socker i det ena till samma nivå som äggen är.
3. I det andra glaset häller man i 2/3 vetemjöl och 1/3 potatismjöl till samma nivå som ägget är (vill man ha chokladbotten byts 1/3 vetemjöl ut mot kakao).
4. Blanda bakpulver i mjölet enligt följande:

2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver

5. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt, ca 5-10 minuter.
6. Blanda ner mjölblandningen, vispa ej utan vänd ner försiktigt.
7. Häll smeten i en smord och bröad form.
8. Grädda på 175 grader på nedersta steget i ugnen enligt följande:

2 ägg - ca 20 minuter
3-4 ägg - ca 25-30 minuter
5-6 ägg - ca 35-40 minuter

9. Öppna inte ugnsluckan förrän de första 20 minuterna gått, då kan botten sjunka ihop.
10. Bottnen är klar när du känt med en sticka i mitten av formen och den är torr.


Blåbärsmousse 
(räcker till ett lager i en tårta på 24 cm i diameter)

4 gelatinblad
250 gram blåbär
0,75 dl socker
3 dl vispgrädde

Gör så här: 
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Tina blåbären (om de är frysta) och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.
3. Lägg blåbärspurén och socker i en kastrull och låt småputtra några minuter.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.
5. Ställ purén åt sidan och låt svalna lite.
6. Vispa grädden.
7. Vänd ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.
8. Låt moussen vila i kylen någon timme så att den stelnar lite.


Vit chokladfluff
(räcker till ett lager i en tårta på 24 cm i diameter)

180 gram vit choklad
3 dl grädde

Gör så här: 
1. Värm grädden i en kastrull på låg värme (den får inte koka).
2. Grovhacka chokladen och rör ner den i grädden.
3. Rör tills all choklad är smält
4. Häll upp i en skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar, men helst över natten
5. Vispa
6. Fyll tårtan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar