lördag 9 mars 2013

Våga vara dig själv

Den andra föreläsaren på gårdagens Boostday var Ebba Lindsö, ordförande för Sjätte AP-fonden, tidigare VD på Svenskt Näringsliv och chefredaktör för TT och tidningen Affärsvärlden.

Ebba föreläste under temat Livet, makten och konsten att våga vara sig själv.

Hon berättade om sin karriärresa och om de många olika val hon gjort. Om att våga, ha tålamod och orka fortsätta att vilja nå målet.

Hennes första tips var att dra lärdom av äldre generationer. Det finns otroligt mycket att lära sig av dem säger hon, de har erfarenhet och livsvisdom. Andra tips är att vi kvinnor ska stötta varandra och stå bakom varandra - bygga nätverk med starka murar. I en maktposition behöver man en mur runt omkring sig, som alltid är stark när det blåser.

Eller som Madeleine Albright säger och som Ebba citerade
"There is a special place in hell for women who don´t help other women".

Karriär är att släppa taget - att utvecklas. Vilket är målet, var vill vi vara om tre eller fem år. Som människa. Vi måste veta vad vi vill, välja hur vi ska nå dit och våga. Samt veta att det aldrig är för sent. Alla får motgångar, men vi måste lära oss att hantera dem och inte skylla på andra utan ta vårt eget ansvar, säger Ebba. Hon berättar att man i Australien gjort en undersökning bland kvinnor på dödsbädden vad man ångrat att man inte gjort innan man dör där svaret var att man önskade att man vågat vara sig själv och att man stått för sina värderingar.

Så tjejer, låt oss hjälpa varandra, precis som männen gör för att nå sina mål. Låt oss bygga nätverk, våga och nå våra mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar