söndag 11 maj 2014

Bullar med vaniljkräm

I helgen har jag bakat en variant på karlsbaderbullar och har fyllt dessa med vaniljkräm. Degen blir lite gulare (tack vare äggulorna) än vanlig vetedeg och den är dessutom något mindre söt. Sötman får man i stället av vaniljkrämen och det penslade sockret.

Jag har också valt att sätta till kardemumma i degen. Gillar man inte kardemumma så går det lika bra att låta bli. Arbeta degen länge innan du jäser den första gången så blir den fluffig och god.




Bullar med vaniljkräm
(32 st) 

Deg
200 gram smör
4 dl mjölk
50 gram jäst
2 krm salt
4 msk strösocker
2 tsk kardemumma
4 äggulor
11-12 dl vetemjöl

Vaniljkräm

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver

Pensling

1 ägg


Gör så här: 
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. 
2. Värm till fingervärme (37 grader)
3. Lös upp jästen i hälften av degspadet.
4. Rör i resten av spadet, salt, socker och äggulor. 
5. Arbeta ihop degen i maskin i ca 10 minuter. 
6. Låt jäsa i 15 minuter
7. Knåda degen och dela sedan i 32 bitar. 
8. Rulla varje del till ånga länder och tvinna därefter och rulla ihop till en bulle. Fäst ändarna på undersidan av bullen.
9. Låt jäsa på bakplåtspapper under bakduk i 30 minuter.

----


10. Vispa mjölk och marsanpulver och låt stå i kylen under jäsningstiden.


----

11. Gör ett hål i varje bulle och spritsa i vaniljkräm
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
13. Grädda i 225 grader i ca 5-7 minuter. 
14. Låt svalna på galler och pensla därefter med smält smör och doppa i socker.

_________

Vill du följa made by Helle så gör du det bäst på Bloglovin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar